19 Nisan 2024 , Cuma

Bosch Platinum Iridium Lpg Bujisi İncelemesi

Merhaba arkadaşlar;
Aracım 2011 model Renault Megane 3 1.6 cc 16v Dynamique 4 yaşını doldurdu ve 80.000 km sınırına dayandı. Ağır bakımlarını yaptırmadan önce servisin taktığı bujileri değilde başka buji kullanmaya karar verdim. İnternette çokça araştırma yapıp elimden geldiğince çok kişiye danıştım. Aracımı çoğunlukla LPG ile kullanıyor olmamdan dolayı Bosch Platinum Iridium bujilerine karar kıldım. Araştırma yaparken dikkatimi çeken bir husuta bu bujileri kullananların iyi/kötü bolca yorumlarının olmasına rağmen araca ne kadar yarar/zarar kattığına dair matematiksel bir veri veya görsel grafik bulunmuyordu. Bende bizim araçlar için bir dizi test yapıp OBD2 protokolü ile elde ettiğim verileri karşılaştırmaya karar verdim. Bunlardan ilki aracımın üzerinde bulunan Renault’un 77 00 500 155 ürün kodlu standart eski bujilerim ile yeni taktırdığım Bosch Platinum Iridium bujilerin rölantide motorun çalışmasına etkisi üzerine oldu. Bu verileri araç LPG ile çalışırken kayıt altına aldığımıda unutmadan belirteyim. Buji değişim öncesi ve sonrası verileri yan yana getirdiğimde şu grafik ortaya çıktı;

bosch_platinum_iridium_lpg_buji_electrode_cross

 

Görüldüğü üzere eskiye nazaran rölantideki keskin dalgalanmalar yerini daha yumuşak geçişlere bırakıyor, ayrıca salınımdaki devir değeri belli bir aralığa adeta hapsoluyor. Herkesin yorumlarında bahsettiği rölantide aracın titremesinin azaldığı, motor sesinin biraz daha azaldığı aracın ara vites ve süratlerde daha atik olduğunu ilk andan itibaren hissetmeme rağmen ilk grafiğimden elde ettiğim verilerinde bunu doğruluyor olması beni mutlu etti açıkcası. Çıkan sonuca göre bu bujileri taktırdığım için pişman olmayacağımı biliyorum artık. Sonuç olarak gerek benzinli gerekse LPG ile kullabileceğiniz araca vediği performansı hissedebileceğiniz bir buji geliştirmiş Bosch. Ayrıca eski bujiler ile 0-100 testi yapıp zaman/hız grafiğini elde ettim 🙂 Bakım sonrası aynı testi tekrarlayıp yeni motor yağı ve bujiler ile performans değerlerinin nasıl değiştiğini karşılaştırıp yeniden sizlerle paylaşacağım.

Hakkında sbugra

Küçük yaşlarda bilgisayarla tanışan, zaman içerisinde elektroniğe merak salan bir havacılık tutkunu. Bildiklerini paylaşmayı seven ve öğrenmeye açık bir arkadaş. Edindiği tecrübeleri paylaşmak için kurduğu bu site, ziyaret edenlere değer katabiliyorsa ne mutlu ona.

Göz Atın

Megane 3 – Fluence Araçlara Bluetooth & USB’li Orijinal Teyp Montajı Nasıl Yapılır? Soket Bağlantı Şeması Burada!

Merhaba, Özellikle faz 1 (2010-2012) Megane 3 ve Fluence araçların baz versiyon teyplerinin USB, Bluetooth …

12 yorumlar

  1. Başkan ben de megane 3 privilege 1.6 16v aracıma bunu taktirmak istiyorum ama model vs farkediyor mu ? Sadece internetten mi temin edebilirim ? Bosch servislerinde var mıdır? Bi link vs atabilir misin senin aldığın bi yer varsa ?

    • Merhaba, araçlarımızın motorları aynı bu ürünü kullanabilirsiniz. Ben Bosch Car Service’den satın aldım. Bulunduğunuz ilde vardır diye tahmin ediyorum. Onlar aracın şase numarasından sorgulama yapıp doğru ürünü size veriyorlar.

      • tamamdır buğra hocam çok teşekkür ediyorum youtube dan daimi takipçinim çok teşekkür ediyorum bilgilendirdiğin için. iyi çalışmalar.

  2. 2010 model aracım

  3. Mustafa ÇÜNÜR

    Sayın Buğra bey size nasıl ulaşabilirim bilemedim benim sorunum Megan 3 h/b 1.6 16 v aracımda rölanti devrinde + – 75ila 100 devir arasında oynama oluyor yetkili servis normal olduğunu söyledi ama ben normal olmadığını düşünüyorum aracım LPG li LPG ye geçtiği zaman devir daha kötüye gidiyor bu konudaki fikirlerinizi bekliyorum selamlar

    • Merhaba, konuda paylaştığım görselde aracın üzerindeki eski bujiler yaklaşık 10000 km kullanılmış olmasına rağmen
      rolantide dalgalanma az seviyede, genele baktığımızda +-25 civarında. Bu durum LPG’de de aynı.
      Aracınzın gaz/boğaz kelebeği kirlenmiş olabilir onu kontrol etmenizi gerekirse temizlemenizi tavsiye ederim.

  4. Buğra bey merhaba,

    Bosch kendi sitesinde aracım Mercedes CLK 200 Kompressor için İridyum buji öneriyor. Ancak yine Bosch’un sitesinde Platin bujilerin LPG li araçlarda kullanılbileceği bilgisi verilmiş. Sizin kullandığınız Bosch İridyum mu yoksa Platin buji miydi?

    Teşekkürler

    • Merhaba,
      Platinum-Iridium bujiler benzinli araçlarda kullanılmaktadır. Bunun yanında LPG’li araçlar için ideal performansı sağladıklarında bu durum ayrıca belirtilmektedir. Aracınızda bu bujiyi kullanabilirsiniz.

  5. Teşekkürler faydalı bir çalışma olmuş aklımda soru aydınlanmış oldu.

  6. Merhabalar. Hala iridium buji ile kullanmakta mısınız aracınızı? Bizim de 2009 1.6 16v Megane 2 aracımız var ve takmayı düşünüyorum. Bobinler hakkında bir sıkıntı vs. yaşamadınız değil mi?

    • Merhaba,
      Evet kullanmaya devam ediyorum. Aracımın üzerinde orijinal bobinleri duruyor. Bu zamana kadar herhangi bir sorun yaşamadım.

      • Benzinde performans düşüklüğü (orjinaline kıyas ile) bir yükselme veya bir düşüş var mı ve kaç bin km kullandınız? Bu arada cevabınız için çok teşekkür ederim. Renault müşteri desteğine mail yolladım herhangi bir cevap vermediler (atalı 3 haftayı geçti). Ben de kullanan olarak size sormak istedim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir