27 Nisan 2024 , Cumartesi

Ayna İndirme Modülü V6

Uzun süre önce aracımda kullanmak ve yakın çevrem ile paylaşmak üzere Ayna İndirme Modülü tasarlamış ve sizlere duyurmuştum. Geçen süre zarfında takipçi arkadaşlarımdan gelen yoğun talep üzerine yeni bir modül tasarladım.  Bir süredir aracımda test ettiğim yeni modül, işlevini sorunsuz  şekilde yerine getiriyor. Zamanı geldiği için sizlerin beğenisine sunuyorum. Her ne kadar montaj şeması Renault Megane 3 – Fluence’e ait olsa da yeni modül elektrikli aynaya sahip tüm marka/model araçlarda kullanılabilir durumda. Önceki modül ayna motor kablolarına direkt bağlanırken, bu modülde 2 kabloda işlem gerekiyor. Dünyayı etkileyen çip krizi ve dolar kurunun ülkemizdeki etkisi sebebiyle önceki modülde kullandığım motor sürücü entegresini değiştirdiğimden ister istemez bu durum ortaya çıktı. Bunun haricinde montaj açısından bir farklılık bulunmuyor.

Otomatik vitesli Renault araçlarda vites konumları P > R > N şeklinde olduğundan, P’den N’ye geçerken aynanın hemen eğilmesini engelleyebiliyoruz. Satın alma  esnasında vites tipi hakkında bilgi vermeyi unutmayın!

  • Modül, ayna kumandaları ve varsa katlama mekanizmasının çalışmasına engel teşkil etmeyecek şekilde tasarlanmıştır.
  • 45x70x15mm boyutlarında oldukça küçük yapıdadır.
  • Modül üzerindeki çift potansiyometre yardımıyla aynanın aşağı eğilme ve düzelme süreleri ayrı ayrı hassas(ms seviyesinde) şekilde ayarlanabilmektedir.
  • Geri vites takılı kaldığı sürece ayna aşağıya bakar.
  • Kısa süreli ileri/geri manevralarda ayna bir aşağı bir yukarı hareket edip dikkat dağıtmasın diye geri vitesten çıkıldıktan sonra ayna 5 saniye aşağı bakmaya devam eder.
  • Modül sürekli aktif olarak kullanılabileceği gibi istenildiği zaman kapatmak mümkündür.(uzun süre geri gidilmek istendiğinde)
  • Modül üzerindeki buzzer ile modül ve ayna durumu sesli olarak bildirilir. İstenirse modül içindeki switch yardımıyla ses kapatılabilir. Mevcut modüllerde buzzer bulunmamaktadır!
  • Modül 10-18VDC gerilim ile çalışmaktadır.
  • Modül bekleme konumunda 20mA akım çekmektedir.
  • -25,+65°C sıcaklıkta çalışabilir.
  • Kısa devre, aşırı akım ve termal koruması vardır.
  • Modül soketli yapıdadır. Gerektiği durumlarda rahatlıkla sökülebilir. Arıza gibi durumlarda sadece güç soketini çıkartmak yeterlidir. Bu sayede aynanın normal işlevleri çalışmaya devam eder.
  • Modül yanında kısmi kablolar gönderilecektir. İlgili soketlere ulaşmak için ek kablo gerekir!

 

Megane 3 – Fluence için örnek montaj şeması aşağıdadır :

Resmi büyütmek için üzerine tıklayın.

Clio 4 için örnek bağlantı şeması :

Resmi büyütmek için üzerine tıklayın.

Clio 4 Ayna İndirme Modülü

Megane 4 Faz 1 GT Line için örnek montaj şeması:

Resmi büyütmek için üzerine tıklayın.

megane 4 ayna indirme modülü

 

Megane 2 için örnek montaj şeması :

Resmi büyütmek için üzerine tıklayın.

Ayna İndirme Modülü

 

Modül ücreti 1000₺’dir. Ödemeyi Garanti BBVA hesabıma havale/EFT olarak kabul ediyorum.

Kargoyu, alıcı ödemeli olarak tercihen PTT(şu an en hesaplısı bu olduğu için) ile gönderiyorum.  Farklı bir firmayı isterseniz onunla da gönderebilirim.

Kalan Modül : 2

Elektronik bileşenlerin zor bulunması(işlemci, entegre), maliyetlerdeki artış(dolar kuru) ve gümrük sorunları sebebiyle elimdeki malzemeler/modüller bittiğinde yeniden bir proje geliştirmeyi düşünmüyorum. Talep eden arkadaşlar bugratech@gmail.com e-posta adresim üzerinden irtibata geçebilirler.

Not:  Tüm modülleri kendi aracım üzerinde test edip, çalıştığından emin olduktan sonra göndereceğim. Hatalı montajdan kaynaklı araç ve modül üzerinde meydana gelebilecek hasarlardan kullanıcı sorumludur. Yetkin değilseniz montaj esnasında yardım almayı ihmal etmeyin.

Megane 3 – Fluence için soket konumlarını eski modül için yayınladığım aşağıdaki videolarda görebilirsiniz:

 

 

Hakkında sbugra

Küçük yaşlarda bilgisayarla tanışan, zaman içerisinde elektroniğe merak salan bir havacılık tutkunu. Bildiklerini paylaşmayı seven ve öğrenmeye açık bir arkadaş. Edindiği tecrübeleri paylaşmak için kurduğu bu site, ziyaret edenlere değer katabiliyorsa ne mutlu ona.

Göz Atın

Fren Çakar Modülü

Modül, başta Megane 3 / Fluence olmak üzere tüm yeni nesil araçların 3. LED Stop …

4 yorumlar

  1. ÖMER KARAKUŞ

    Merhaba bugra bey benim aracım fluence araçta sanruf var ama sanruf beyni yanmış ve manuel ayna indirme modülü takmak istiyorum aux girişine usb ve usb_c ve ön kapı açma sensörleri çalışmiyor ne yapabilirim arac 2011 privilege bu konuda yardımcı olurmusunuz

  2. son kasa duster için ayna indirme modülü olabilir mi?

    • Bu modül Renault Grup tarafından üretilen tüm araçlarda kullanılabilir fakat elimde Duster’ın şeması olmadığı için bağlantı şeması çıkaramıyorum. Araç üzerinde ölçümler yapıp ayna motor kablolarını tespit etmek gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir