19 Mart 2024 , Salı

Megane 2 Dönüşe Duyarlı (Adaptif) Sis Farı Modülü

Ailemin kullandığı 2005 model Megane 2 Dynamique araç için tasarlamaya başladığım Adaptif Sis Farı Modülü projemi, Youtube kanalımı takip eden arkadaşlarımın talepleri doğrultusunda donanımsal ve yazılımsal olarak geliştirmeye karar verdim. Kartların tasarımı, Çin’de üretimi, elimize ulaşması, eksik komponentlerin temini, dizgi işlemleri vs. derken yaklaşık 2.5-3 ay gibi bir süre geride kaldı. Zorunlu fakat elde olmayan bu beklemeden dolayı arkadaşlarım kusura bakmasınlar.

Megane 2 araçlarda, ESP olsun olmasın tüm donanım seviyelerinde direksiyon sistemi açı bilgisini vermektedir. Bu bilgiyi edindikten sonra klasik tarzda (kesme/biçme gerektiren) modül tasarlamak yerine daha küçük boyutlarda, tesisat üzerinde kesme/biçme gereksinimi olmayacak, aracın CAN Bus hattı üzerinden gerekli verileri (direksiyon açısı, far durumu, motor durumu, vites bilgisi vs.)alabilen bir modül tasarlamaya başladım. Nihayetinde günümüz teknolojisine ayak uydurmak, güç tasarrufu sağlamak, aracın tesisatına zarar vermemek, ısınma sorunlarına çözüm bulmak hedefleri ile Megane 2 araçlar için eşi benzeri olmayan bu modül ortaya çıktı. Farklı renk(renk sıcaklığı – Kelvin değeri) opsiyonlarına sahip olmasından dolayı modül, LED lambalar ile çalışacak şekilde tasarlandı. Modül, LED başına 3Amper akımı(piyasadaki en güçlü H11 kodlu LED lambalar bu değerde akım çekmektedir) kaldırabilmektedir.  LED’ler MOSFET’ler yardımıyla sürüldüğü için DIM(yavaş yanma/sönme) efekti verilebilmektedir. Modülün çalışma stilini maddeler halinde sıralayacak olursak:

-Sis farları normal işlevini yerine getirmeye devam eder, sisler açıldığı zaman adaptif sis özelliği kapanır.

-Geri vitese takıldığında sisler yanar.

-Adaptif sisler, aracın hızının 35 km/h’den daha düşük olduğu süratlerde çalışır.

-Adaptif sisler, direksiyon açısı sağa/sola 90°’den büyükse DIM olarak yanar ve 45°’den küçükse DIM olarak söner.

-Adaptif sis ve geri viteste sislerin yanması özelliği parklar veya farlar açıkken çalışır.

Bu çalışma stili günümüz araçlarında bulunan adaptif/dönüşe duyarlı sis farları ile aynı tarzdadır. Sadece marka/modele göre hız ve açı değeri değişiklik göstermektedir.

Modülün montajı ile ilgili bilgilerle devam edelim:

Montaj öncesinde akünün -(şase) kutbunu sökmeyi unutmayın!

Modülün montajı oldukça basit ve yukarıda da bahsettiğim gibi kablolarda kesme/biçme işlemi yapmaya gerek kalmadan yapılabilmektedir.  Modül stand-by yani bekleme konumunda 10mA’den az akım çekmektedir. Hal böyle olunca ana güç hattını direkt aküye bağlamak sorun teşkil etmiyor. Zira kendi aracımızda 3 aydır(araç haftada bir kaç sefer kullanılıyor) bu şekilde test ediyoruz ve aküye olumsuz herhangi bir etkisini gözlemlemedik. Bunun yanında isteğe bağlı olarak mini tip FuseTAP adı verilen sigorta aparatları yardımı ile manuel araçlarda boşta olan otomatik şanzıman sigorta yuvasına(Faz 1 araçlarda 15 numaralı, Faz 2 araçlarda 12 numaralı sigorta) bağlayabilirsiniz. Yine aynı şekilde bir röle yardımı ile kontak açıldıktan sonra modülün çalışmasını sağlayacak bir yapı kurulabilir.

CAN Bus hattı ise UPC(motor bölümü sigorta kutusu) üzerindeki ilgili soketlerde bulunan CAN High ve CAN Low kablolarına paralel olarak bağlanmaktadır. Faz 1 araçlarda PEH-Blue kodlu 12 pinli mavi renkli soketin 8 numaralı pini CAN Low, 10 numaralı pini ise CAN High hattıdır.  Faz 2 araçlarda ise CT1 kodlu 12 pinli gri renkli soketin 1 numaralı pini CAN Low, 8 numaralı pini ise CAN High hattıdır. Burada belirtilen soket kodu ve pin sayıları soketler üzerinde kabartmalı olarak yazmaktadır. Yine aynı şekilde soket renkleride rahatlıkla görülmektedir.

Önemli : CAN Bus, araç üzerindeki ünitelerin/beyinlerin birbiri ile iletişim kurduğu haberleşme protokolüdür. Bu hatta bağlantı yapılırken ekstra özen gösterilmelidir, bağlantıda kopukluk OLMAMALIDIR!

Faz 1 araç üzerinde CAN hattına yaptığım bağlantıya ait resimler aşağıdadır.

Yukarıdaki resimde 8 ve 10 numaralı pinlerde orijinal tesisatın yanına benim eklediğim kablolar görülmektedir.

Son aşamada ise tampon içindeki(sol far altında) orijinal dişi sis farı soketi çıkartılıp, modülden gelen soket buraya takılmalıdır. Her ne kadar yayınladığım montaj videosunda ayrıca bir tesisat çekmiş olsamda, sonrasında sis tesisatı üzerinde kullanılan soketten temin edip modüle dahil ettim. Bu sayede tampon içindeki sis farı tesisatına müdahale etmeden direkt soketten sokete bağlantı yapabilirsiniz. Bu sokete ait resim aşağıdadır. Siyah renkli soket modüle aittir.

Yukarıda yaptığım açıklamalardan da anlaşılacağı üzere modülün montajı oldukça basit. Burada önemli olan bir diğer husus ise modülün nereye konumlandırılacağıdır. Modüle olası bir sıvı temasının önüne geçmek için, modülün sigorta kutusunun üstünde kalan boşluğa yerleştirilmesini tavsiye ediyorum.

Faz 1 araçlara ait şematik çizim aşağıdadır. Resmi büyütmek için üzerine tıklayın.

Faz 2 sonrası araçlar için şematik çizim aşağıdadır. Resmi büyütmek için üzerine tıklayın.

Aşağıdaki videoda örnek montajı izleyebilirsiniz.(ilave tampom içi sis farı tesisatını görmezden gelin)

Modülün ücreti 1000₺’dir.  Ödemeyi Garanti BBVA Bank hesabıma EFT/Havale şeklinde kabul ediyorum. Gönderimi, PTT Kargo üzerinden alıcı ödemeli olarak yapacağım.

Modül yanında ilk görseldeki gibi kablo ve soket tesisatı gönderilecektir. Modül yanında ayrıca bir şema gönderilmeyip, montaj bilgilerini buradan dijital olarak elde edebilirsiniz.

Tüm modüller kendi aracımız üzerinde test edilmiş ve sorunsuz çalıştığından emin olunmuştur!

Hatalı işlem sebebiyle araç veya modül üzerinde meydana gelebilecek sorunlardan kullanıcı sorumludur!

Modülü talep eden arkadaşlar bugratech@gmail.com e-posta adresim üzerinden irtibata geçebilirler.

Kalan Modül : 3

Proje, tüm donanımsal ve yazılımsal hakları ile satılıktır. Üretim ve satışını yapmak, farklı marka/model araçlara uyarlamak isteyenler yukarıdaki e-posta adresimden irtibata geçebilirler.

 

Hakkında sbugra

Küçük yaşlarda bilgisayarla tanışan, zaman içerisinde elektroniğe merak salan bir havacılık tutkunu. Bildiklerini paylaşmayı seven ve öğrenmeye açık bir arkadaş. Edindiği tecrübeleri paylaşmak için kurduğu bu site, ziyaret edenlere değer katabiliyorsa ne mutlu ona.

Göz Atın

Fren Çakar Modülü

Modül, başta Megane 3 / Fluence olmak üzere tüm yeni nesil araçların 3. LED Stop …

14 yorumlar

  1. üstadım çalışmalarını inceledim, youtube’da seni takipte ediyorum. kibirlenmeden o kadar mütevazi bir anlatımın var ki hayran olmamak elde değil. siz başka marka araçlar içinde bu tür modüller yapabiliyor musunuz? mesela benim aracım 2010 toyota avensis. benim aracımda hız sabitleyici yok. mevcutta hız sabitleyici olan modelleri mevcut. hız sabitleme kolunun takılacağı yerde mevcut benim aracımda. ancak o kolu araca taktığımız da çalışmadı serviste. hangi kapıyı çalsam elim boş döndüm. sizin bu konularla ilgili bir sürü emeğiniz var ben emeğinizin karşılığı neyse ücreti karşılığında bana yardımcı olmanızı rica ediyorum. tepkisiz kalmayıp olumlu yada olumsuz geri dönüş yaparsanız çok sevinirim.

    • Merhaba Ufuk Bey,
      İlginiz ve güzel düşünceleriniz için teşekkür ederim. Bu işlerle hobi maksatlı ilgileniyorum. Renault kullanıcısı olmam sebebiyle bu markaya ait araçların altyapısı hakkında kısmen bilgi sahibiyim. Toyota ve aracınızın tesisat yapısı hakkında bilgi sahibi değilim maalesef. Yerli yabancı forum sitelerine kısaca göz attım, hız sabitleyicinin açıl(a)madığı yönünde bilgiler var.

  2. Merhaba Buğra Bey. Yukardaki yazınızı sonuna kadar okudum, maddiyatım şu an için müsait değil ancak elinizde modül kalırsa ilerleyen zamanlarda almak istiyorum. Facebook’ta Megane TÜRKİYE grubu kurucusu ve yöneticisiyim. Ben de elimden geldiğince arkadaşlarıma faydalı içerikler üretmeye çalışıyorum. Birçok kaynak araştırdım ancak hiçbiryerde Megane 2 Faz 2 araçların sigorta kutusunun şemasını bulamadım. Hangi sigorta ne için kullanılıyor bunun açıklamasını bulamadım hiçbiyerde. Faz 1 için olanını bulup türkçeye çevirip grubumuza yükledim ancak faz 2 için hala araştırsam da bulamadım. Rica etsem sizde faz 2 için sigorta kutusu açıklaması varsa mail olarak atabilir misiniz?
    Şimdiden teşekkür ederim. Emeklerinize sağlık. İlgiyle takip ediyorum.
    Hoşçakalın.

  3. Ücretinin çok pahallı buluyorum 210 + kargo ve sis ampullerinin değişmesi gerekli araca montajı ile 350 400 bulur bu işi hobi amaçlı yapıyorsun ama bir modülün toplam maliyetini çok meral ettim bütün malzemeleri yurtdışından temin ediyorsun emeğine saygım var ilk videoların da yaptığın projeler eğitim videosu olarak yapıyordun şimdi proje ni açıklıyorsun yapıyorsun tanıtıyorsun satıyorsun yaptığın işin bir karşılığı olduğunu düşünüyorum onun karşılığını kanalından aldığınıda düşünüyorum o yüzden fiyatın maliyetin çok üzerinde olduğunu düşünüyorum

    • Merhaba, yorumunuz için teşekkür ederim. Buradaki soruların hepsinin cevabı “hobi amaçlı yapıyorsun” içinde gizli. Eğer bu modülü ticari amaçlı düşünüp 1000 tane üretecek şekilde malzemeleri temin etseydim fiyat elbet düşerdi fakat 15 tane modül üretecek şekilde malzemeleri alıyorsanız(satılacağının garantisi olmadığı için paramı buna yatıramam) fiyatları düşürme gibi bir imkan olmuyor. Kaldı ki dolar bazında baktığımızda modülün fiyatı çok ucuza geliyor, yurt dışındaki muadillerinin yanında bedava. Eğer gerçek manada harcadığım emeği ve zamanı fiyata dahil etseydim ücret çok daha yüksek olacaktı. Malzemeleri yurt dışından temin etmek eskisi kadar hesaplı değil, vergiler + kargo ücreti(ülkemize giren ücretsiz kargolar kaybolduğu için satıcılar artık ücretli/takipli kargo ile gönderim yapıyorlar) ile aradaki fark kapandı. Yurt dışının tek artısı aradığınız malzemeyi kolaylıkla bulabilmek oluyor. Ayrıca Corona Virus meselesinden dolayı yurt dışından alış-veriş defteri de kapandı maalesef. Tüm bu etmenleri hesaba katmak gerekiyor. Beyan ettiğiniz hususları çok iyi anlıyorum fakat bu benim elimde olan bir durum değil, ülke olarak alım gücümüz düşük ve burada olduğu gibi her ortamda bunu hissediyoruz.
      Yaptığım projelerin hepsinin temelini daha önce video olarak sizinde bahsettiğiniz şekilde eğitim tarzında verdim. Kanalda devre tasarımı, kart üretimi, montaj, yazılım, CAN Bus yani gerekli her konu için en az bir video mevcut. Hal böyle olunca aynı konularda tekrar video çekmek gereksiz oluyor. Klasik tabirle balık veren değil balık tutmayı öğreten olmak gerekiyor. Kanaldan elde edilen gelir meselesine gelecek olursak, sanal ortamda dolaşan “Youtube’dan iyi kazanıyorlar” algısı benim yaptığım gibi “kendin yap”, “how to” etiketli kanallar için geçerli değil maalesef. Kanalın/videoların izlenme sayıları ortada, çoluk çocuğun yüklediği videolar iki günde 5 milyon izlenirken benim kanalım 6 yılda 5 milyon izlenmeye sahip. Youtube benim için gerçekten gelir getiren bir platform olsaydı işi gücü bırakıp haftada 20 video yüklerdim. Kanalla sürekli ilgilenmediğime, haftalarca video yüklemediğime herkes şahit oluyordur. Kanaldan 300₺ gelir elde ediyorum diye de ürettiğim/tasarladığım hiç bir şeyi maliyetinin altına satamam. Yazı biraz uzadı iç dökme gibi oldu, zamanınızı da almak istemiyorum. Sonuç olarak durum bunlardan ibaret.

    • maaliyeti boşverin içerisindeki yazılım altın değerinde

    • Uğur Tuncinar

      Dostum bu hobi amçlı yapılan bir iş olsa da arkasında büyük bir araştırma ve geliştirme mevcut adam kafa patlatmış can streami çözmüş bunun da meyvesini yemek en doğal hakkı. O zaman aracı alırken de bir çuval civata parası ödeyip neden almıyorsunuz? Lütfen emeğe saygı gösterin.

  4. SELAMLAR Buğra bey Megane scenic 2
    2004 model Authentiquee araçlarda bu sistem (mavi sokket) te özellik var mi???
    Bu modellerde sis lambası yok sonradan takılır mı??
    Teşekürler

    • Aleykümselam,
      Merhaba Osman Bey,
      Faz 1 Megane / Scenic 2 araçlara bu modül uygulanabilmektedir. Araçta orijinal sis farı olmasa dahi sis farları eklendiği takdirde modül dönüşe duyarlı olarak sislerin yanmasını sağlamaktadır.

  5. uğur özdemir

    buğra bey merhaba

    bende megane 2 hb var ve gösterge panelinde yamayan ışıklar var. videonuzu izledim ve çok beğendim. rica etsem iletişime geçermisiniz?

  6. Bugra bey bu urunu fluence aracimda kullanmak istiyorum anladigim kadariyla 7 baglanti var 5 i sorun degil ama can bus baglantisi benim aracimda hangi pin ucundadir acaba aracim 2010 fluence privilege bva otomatik esp mevcut

  7. Varsa nasıl sipariş edebilirim telefonumda olan bir sorun yüzünden mail gönderemiyorum bu konuda yardımcı olursanız sevinirim

    • Merhaba Levent Bey;
      Modülde kullandığım bazı komponentleri(entegre, işlemci) temin konusunda sıkıntılar olduğundan şu an için modül üretemiyorum maalesef.

  8. Buğra Bey merhaba,

    Dönüşe Duyarlı (Adaptif) Sis Farı Modülünü Alfa Romeo 159 araca uyarlama imkanınız var mıdır?

    İyi çalışmalar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir